Πεσάχ

«ΠΕΣΑΧ»

ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΑΣΧΑ

 

Μητρική θρησκεία, απ’ την οποία δημιουργήθηκε ο Χριστιανισμός, είναι η Εβραϊκή, όσο και αν δεν θέλουν ορισμένοι να το αποδεχτούν, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι και αλήθεια.

Η λαμπρότερη εορτή των χριστιανών είναι το Πάσχα. Εννοείτε ότι οι χριστιανοί γνωρίζουν καλά τον συμβολισμό της εορτής. Οι Ισραηλίτες εορτάζουν την έξοδό, –την απελευθέρωσή τους– από την χώρα της Αιγύπτου, με θεϊκή συμπαράσταση στην προσπάθειά τους.

Τι σχέση έχουν οι δύο αυτές εορτές σαν έννοιες στην χριστιανική και Ιουδαϊκή θρησκεία;

Ας πάμε πίσω στον χρόνο για να διαπιστώσουμε ιστορικές αλήθειες. Η ιερότερη γιορτή των Αθηναίων είχε άμεση σχέση με το ιερό νησί της Δήλου. Μέσα από την προσεκτική μελέτη των αρχαίων κειμένων είναι φανερό ότι οι Αθηναίοι ιερείς γνωρίζουν ποιά είναι η αρχική, η αληθινή ιερή Δήλος, αλλά το αποκρύβουν από τον αθηναϊκό λαό.

Το αντίστοιχο συμβαίνει και στην χριστιανική θρησκεία, γνωρίζουν την αλήθεια της θρησκευτικής αρχαιολογίας των Ιουδαίων, αλλά προς ίδιον όφελος παραποιώντας την, τιμούν τα «νομιζόμενα». Η λέξη «νομίζω» είναι αποκλειστικά θρησκευτικού περιεχομένου, και θα μπορούσε να αναλυθεί σε εκατοντάδες σελίδες με τεράστιες προεκτάσεις.

Απ’ την μία, λοιπόν, η Ανάσταση του Κυρίου, με υπερβατική έννοια, επιστροφή στην κάθαρση–Ανάσταση της ψυχής. Απ’ την άλλη η ιστορική ανάμνηση ενός λαού που ταλαιπωρημένος στα ξένα, βρίσκει επιτέλους το δρόμο της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Έχουμε δύο αντίπαλες έννοιες, την ΥΠΕΡΒΑΣΗ των χριστιανών, απέναντι στην ΙΣΤΟΡΙΑ των Ιουδαίων. Σαν Έλληνας συζητώ ευχάριστα την υπέρβαση, αλλά και πάλι σαν Έλληνας προτιμώ την λογική, διότι η λογική μπορεί να δημιουργήσει υπέρβαση, ενώ η υπέρβαση δεν γεννά λογική.

Οι χριστιανοί κατηχητές προκειμένου να κατοχυρώσουν για τον εαυτό τους την ιδανική και καθαρή έννοια του θεού, δεν δίστασαν να αλλοιώσουν τα εβραϊκά κείμενα.

Με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει κατά της θρησκείας του Ισραήλ, λογικό θα ήταν να αποχωριστούν από την μητρική θρησκεία της «Πεντατεύχου» και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο πνευματικό υπόβαθρο για να στηρίξουν τον χριστιανισμό τους. Αλλά δεν το έπραξαν, με αποτέλεσμα, αν είναι δυνατόν, από τη μία να δοξάζουν τον ένα και μοναδικό αληθινό θεό των Ιουδαίων, και από την άλλη να διαδίδουν άδικες και αψυχολόγητα βίαιες ενέργειές του ενός, και μοναδικού «θεού» των εβραίων εναντίον των ανθρώπων.

Δεν χωρούν και τα δύο στην ίδια βάρκα. Δίκαιος και αγαθός απ’ τη μία, κατά την ερμηνεία τους, και ο ίδιος θεός, απ’ την άλλη, να δίνει εντολή να δολοφονηθούν όλα τα πρωτότοκα παιδιά χάριν της σωτηρίας των εκλεκτών του, ακόμα και τα πρωτότοκα των ζώων. Είναι αδιανόητο, μόνο ένα διεστραμμένο και σχιζοφρενικό μυαλό μπορεί να συμβιβάσει και τα δύο γεγονότα.

Ελληνικά