Η Ελληνική βράβευση που αλλάζει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα

Ελληνικά

Όλα ξεκίνησαν μετά από πολυετή εμπειρία σε διεθνείς εταιρείες που ασχολούνται με τα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και της έλλειψης διαφάνειας για το πως ο Δημόσιος Τομέας στην Ευρώπη ξοδεύει τον προϋπολογισμό του. Αναφέρομαι σε δύο νέους ανθρώπους, τον Θανάση Στάβερη – Πολυκαλά και τον Ανδρέα Θανόπουλο. Ο πρώτος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και ο δεύτερος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Το παράδειγμά τους μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας για χιλιάδες νέα παιδιά που σπαταλούν άσκοπα το χρόνο τους σε χίλιες δυό αρνητικές αιτιάσεις, ενώ στην ουσία προβάλουν εμπόδια και προσκόμματα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά.

Ο Ανδρέας Θανόπουλος εργαζόταν στις Βρυξέλλες, ως συύμβουλος και αναλυτής, για λογαριασμό άλλων εταιρειών που αγοράζουν συμβόλαια της Ε.Ε. παροχής υπηρεσιών, προτού αποφασίσει να ιδρύσει την νέα αυτή  εταιρεία.

Ο Θανάσης Στάβερης – Πολυκαλάς εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία ως προγραμματιστής. Ακόμα έχει στην ατζέντα του και την αποδοχή της Σουηδικής Ακαδημίας, για την μελέτη του μαζί με άλλη ομάδα, την υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, για την προστασία του Πλανήτη από της Ηλιακές καταιγίδες.

Πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία για να αναλύσουν πως διαχειρίζονται οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. από δημοσιοποιημένα στοιχεία, που είναι ανοιχτά σε όλους, στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. Το ζητούμενο ήταν να διαπιστώσουν πως κατανέμονται τα τεράστια ποσά που διαχειρίζεται η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή», που πηγαίνουν και αν υπάρχει έλεγχος ως προς το αποτέλεσμα που η ίδια επιδιώκει.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον, αλλά και προκλητικό ως προς το αποτέλεσμα της έρευνας, διότι τέτοιου είδους σε βάθος αναλύσεις– έλεγχοι δεν έχουν γίνει ποτέ για αυτά τα μυθικά ποσά. Μόνο κατά καιρούς δειγματοληπτικά κάποιοι έλεγχοι και αυτοί χωρίς να φτάνουν στο 100% του σκοπού τους.  

Για να επιτύχουν του σκοπού τους έφτιαξαν δικά τους προγράμματα ανάλυσης δεδομένων για να μπορέσουν να φτάσουν σε επιθυμητά αποτελέσματα και ω του θαύματος βρέθηκαν σε έναν κόσμο που ούτε ο πιο ευφάνταστος μυθιστοριογράφος δεν θα μπορούσε να συλλάβει.

Η ανάλυση αυτή των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε άμεσες πληροφορίες, για την διαχείριση κονδυλίων,  από εταιρείες και εταιρικούς συνεταιρισμούς με τρόπο που πρώτη φορά γίνεται. Τα αποτελέσματα που έβγαλαν σημαντικά για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Μετά από διπλές και τριπλές διασταυρώσεις και διαπιστώσεις, για να βεβαιωθούν ότι οι αναλύσεις τους είναι σωστές,  αναρωτήθηκαν, πως αυτά τα αποτελέσματα της δουλειάς τους μπορούν να βοηθήσουν την ιδία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τις πρακτικές της; Από το δίλημμα αυτό τους έβγαλαν Οι εισηγητικές του προτάσεις/ προτεραιότητες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ., για την Ευρώπη κατά την ανάληψη της Προεδρίας, οι οποίες είναι πλέον και πυλώνες της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2017), λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, με βάση υλοποιήσεως τους τρεις πυλώνες, από τους δέκα του προέδρου Γιουνκέρ. Συγκεκριμένα, κατά σειρά του Προέδρου, ο 1ος,  2ος και 10ος πυλώνας αντίστοιχα 

  1. Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (Σελ 5)

  2. Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά (Σελ. 6)

10. Ένωση δημοκρατικής αλλαγής (Σελ 14)

Οι σελίδες που αναγράφονται στις προτάσεις, αντιστοιχούν στο επίσημο έγγραφο του προέδρου Γιουνκέρ.

Ο Διαγωνισμός στόχευε να υποδειχτούν νέες ιδέες που στηρίζονται στην ανάλυση δημόσιων δεδομένων προς όφελος των τριών πυλώνων που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Είναι αλήθεια πως ένα τέτοιο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από υποπρογράμματα, δεν είναι κάτι το σύνηθες και απλό, απεναντίας μόνο μία μεγάλη επιστημονική ομάδα μπορεί να το πλησιάσει.

Στα διαδικαστικά. Έστειλαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην διαγωνιστική επιτροπή, χωρίς να έχουν κάτι το ιδιαίτερο στο μυαλό τους. Οι προτάσεις ήταν τριάντα τέσσερις (34), εκ των οποίων προκρίθηκαν οι δέκα (10) για την τελική κρίση..

Από εκεί αρχίζει το όνειρο, στις αρχές Οκτώβρη του 2017, ενημερώθηκαν από την οργανωτική επιτροπή της Ε.Ε, ότι έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού, όπου πέρασαν οι καλύτεροι 10. Την 16η Νοεμβρίου 2017, ξεκινάει ο διαγωνισμός. Γύρω στις 10:00 το πρωί παρουσίασαν την εργασία τους στην κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη μεγάλων εταιρειών, αλλά και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι παρουσιάσεις η κριτική επιτροπή συνεδρίασε και περίπου στις 4 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν μέσα στην αίθουσα παρουσιάσεων, για να γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Margus Magi, ο Εσθονός επίτροπος και Σύμβουλος της Ε.Ε. ανακοινώνει τους νικητές:

Η ομάδα της Αυστρίας κερδίζει την τρίτη θέση.

Η ομάδα της Γερμανίας κερδίζει την δεύτερη θέση.

Και οι νικητές! Η πρώτη θέση πάει στην Ελληνική ομάδα!

Οι ομάδες διαγωνίστηκαν στους τρεις πυλώνες που προαναφέραμε, ανάλυση δεδομένων της Ε.Ε.  και κρίθηκαν από το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης.

Ο Ανδρέας και ο Θανάσης εργάστηκαν με καθαρό μυαλό, με ελάχιστους πόρους, με μεράκι για αυτό που έκαναν, κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς.

Μόνο η ελληνική ομάδα, παρέδωσε χρήσιμα και καθαρά αποτελέσματα. Έδωσε ξεκάθαρες πληροφορίες για το πώς κατανέμονται τα κονδύλια της Ε.Ε. με τρόπο απλό και άμεσο, κατανοητό και στους πολίτες που δεν έχουν βαθιά γνώση της οικονομικής πραγματικότητας. Επί πλέον έχει το πλεονέκτημα, βάση των σημερινών δεδομένων, α) μειώνεται δραστικά ο χρόνος ανάλυσης των δεδομένων, β) το κόστος των εταιρειών που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την νικητήρια εφαρμογή ελαχιστοποιείται  και, γ) παρέχει τα ασφαλέστερα συμπεράσματα σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Όφελος από παντού.

Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής, λογικά, θα οδηγήσει τους μηχανισμούς της Ε.Ε. να εναρμονιστούν στον τρόπο που υποδεικνύει η μελέτη αυτή, σύμφωνα με το όραμα που έχει ο πρόεδρος αυτής κ. Γιουνκέρ, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα ο μηχανισμός ελέγχου των χρημάτων που μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να βρει άκρη.

Αλλά και τα επί μέρους Κράτη μπορούν να ωφεληθούν. Παράδειγμα, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορέσει να το χρησιμοποιήσει σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού για καλυτέρευση του τρόπου που ελέγχονται όλα τα έξοδα από τον κρατικό και ευρωπαϊκό μηχανισμό, πριν τους το επιβάλλει η Ε.Ε.

Στην κυριολεξία είναι μοναδική ευκαιρία να γίνει το μεγάλο βήμα της ανασυγκροτήσεως του ελληνικού κράτους, χωρίς καμία τριβή με τις Βρυξέλλες, αφού το πρόγραμμα αυτό έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. 

Όλοι οι Έλληνες έχουν λόγο να χαίρονται γι’ αυτή την διάκριση, εμείς όμως χαιρόμαστε ιδιαίτερα αφού ένα από τα παιδιά αυτά είναι μέλος της ομάδας που χτίσαμε την hellenicpaedia.gr

 

(Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά)
Ανδρέας Θανόπουλος, ιδρυτής της C4P
Θανάσης Στάβερης-Πολυκαλάς, αναλυτής δεδομένων
Rudolf Strohmeier, Γεν. διευθυντής του γραφείου δημοσιεύσεων της Ε.Ε.
Margus Magi, Σύμβουλος της Ε.Ε. Γεν. γραμματέας του κυβερνητικού γραφείου της Εσθονίας.

 

Παρακολουθήστε το video της απονομής των βραβείων.