ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/21

Ελληνικά

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Η «Ελληνοπαιδεία» παρατηρώντας την ηθική πτώση και τον τρόπο που κυλά η ζωής μας, θεωρεί χρήσιμο να ξεκινήσει σειρά διαδικτυακών διαλέξεων, με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Πάγκαλη και τίτλο «Μύθος + Λόγος, οικογενειακή υπόθεση».

Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να υποδείξουμε τρόπους διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και ουσία στην «Οικογένεια».

Με «ανακριτική» τεχνική θα παρουσιάσουμε την «ηθική» διάσταση των αρχαίων κειμένων την εποχή που γράφτηκαν, και όχι των μετέπειτα σχολιαστών οι οποίοι την μετέφεραν και εξήγησαν μέσα από την ηθική της εποχής που έζησαν. Διότι μας ενδιαφέρει η χρησιμότητά τους στο σήμερα, και όχι ανούσιες αναλύσεις των ειδικών πάνω στα κείμενα.

Τα έργα του Ομήρου έχουν αναλυθεί γραμματικά, ιστορικά, γεωγραφικά, αστροφυσικά, μυθολογικά, ιατρικά, παραβολικά, υπερβατικά, με λίγα λόγια έχουν γράψει τα πάντα, εκτός από την «αιτία» που τον ανάγκασαν να γράψει θα αθάνατα έπη του. Ο «ηθικός λόγος» ήταν η κύρια αιτία για να γράψει τα έπη του ο Όμηρος, ενώ, ποτέ δεν έχει αναγνωριστεί η «σατιρική» διάθεση του ποιητή, που φτάνει στα όρια της γελοιοποίησης των συγχρόνων του. Τα συγκλονιστικά «πολεμικά» ή «ταξιδιωτικά» γεγονότα που περιγράφει, είναι συμπλήρωμα και όχι η ουσία του.

Με αυτό το σκεπτικό θα πλησιάσουμε την πολύπαθη «Αργοναυτική» πορεία, και επιλεκτικά κείμενα των ελλήνων τραγικών.

Η προσπάθεια αυτή ελπίζουμε να φέρει στον ίδιο καναπέ γονείς και παιδιά, γιατί όχι και παππούδες, ή ακόμα και παρέες νέων ανθρώπων με ρεφενέ, σεβόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες.

Η προσπάθεια αυτή θα δώσει το ερέθισμα νέων συζητήσεων και οραματισμών μέσα στην οικογένεια, μετά το τέλος της διάλεξης, αφού οι ερωτήσεις θα οδηγήσουν την οικογένεια [παιδιά και γονείς] σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο!

Η επιδίωξή να φύγουμε από την θολούρα, την μιζέρια και την εσωστρέφεια είναι επιτακτική ανάγκη, για όλους; Όχι, γιατί πάντα οι ολίγοι και τολμηροί έφταναν στο ξέφωτο που το «είναι» τους επιθυμούσε!

Στείλτε σήμερα μήνυμα στο eleusisbooks@gmail.com αν ενδιαφέρεστε, και δηλώστε συμμετοχή, για να λάβετε πλήρη ανάλυση του προγράμματος, καθώς και του οικονομικού κόστους.

Το σύνολο των ατόμων που θα αποτελέσουν της πρώτη ομάδα είναι «μόνο» δώδεκα (12). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λάβετε υπ’ όψη σας ότι οι εκπομπές αυτές δεν θα αναρτηθούν στο youtube.

Φιλικά,

για την «hellenicpaedia.gr»

Κωνσταντίνος Πάγκαλης