Γιατί ο Νόμος της Εντροπίας είναι η Αλήθεια!

Ελληνικά

Η αλήθεια είναι μόνο μια λέξη με εφτά γράμματα, άρα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μία αλήθεια, απλά χρησιμοποιείται ως τίτλος της πολλαπλότητας, επομένως η αναζήτηση της μίας και μοναδικής αλήθειας είναι μια ουτοπία! Το μόνο που μπορεί να πράξη ο άνθρωπος είναι η αποδοχή, πως ότι είμαστε, ότι γνωρίζουμε για τα έμψυχα και άψυχα όντα, είναι πεπερασμένα και τα κυβερνά ο «Νόμος της Εντροπίας».

Η ορθολογιστική σκέψη είναι σκληρή και βασανίζει τον άνθρωπο, ο οποίος δεν την αντέχει και γι’ αυτό καταφεύγει στην φαντασία. Και η φαντασία συνήθως αναζητείται στον χώρο της μεταφυσικής. Περιμένουμε ένα θαύμα, πιστεύουμε στη μαγεία, καταφεύγουμε σε μελλοντολόγους και λοιπούς τσαρλατάνους, πολιτικούς, πνευματικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, και γινόμαστε θύματα, δεκτικοί στην εξόφθαλμη κολακεία και στην παράλογη ελπίδα, τέλος δε, παγιδευόμαστε στην θρησκοληψία, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εθίζονται και να εκπαιδεύονται για την δυστυχία τους και όχι για την ευτυχία τους.

Ο Νόμος της Εντροπίας δεν είναι αντίπαλος του ανθρώπου! Από συναισθηματικής και ψυχολογικής πλευράς ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι είναι. Αλλά δυστυχώς όλοι οι επί μέρους νόμοι της φύσεως είναι σκληροί και αναπόδραστοι. Ο πρώτος και κυρίαρχος «Νόμος της Εντροπίας», υπαγορεύει την συνεχή μεταβολή και την αύξηση της αταξίας των πραγμάτων, συγκρούεται με την αρχέγονη ανθρώπινη φύση που αναζητά καταφύγιο στη σταθερότητα και προβλεψιμότητα της ζωής.

Πως αντιδρά όμως η «Λογική», (αν υπάρχει), αυτό το υπέροχο όργανο, δημιούργημα και αυτό του ίδιου Νόμου; Η χρήση της από χριστούς ανθρώπους λειτουργεί ως συναινετική δύναμη και ισορροπεί τις επιδράσεις και τις πιέσεις του «Νόμου» πάνω στον άνθρωπο. Η άρνηση υπάρξεως και κατ’ επέκταση η χρήσης της λογικής από τον άνθρωπο, δημιούργησε, τρέφει και αναπαράγει το σημερινό «τέρας» που το αποκαλούμε άνθρωπο.

Ας αφήσουμε όμως τις μεγαλοστομίες, προτείνω να αποδεχτούμε τις διδαχές του Ηράκλειτου, του Διογένη και των υπολοίπων της παρέας, έτσι αφήνουμε ένα παράθυρο ανοιχτό για να εισχωρήσει μέσα στο Είναι μας, χωρίς ανάλυση, χωρίς διεκδίκηση και απολαβή σοφίας, χωρίς την παρουσία του φθοροποιού «Εγώ» και των άλλων ασθενειών που ο άνθρωπος δεν κατάφερε, ούτε θα καταφέρει ποτέ να θεραπεύσει. Μόνο τότε θα έχουμε πιθανότητα να κατανοηθεί το νόημα της «υπάρξεώς» μας και τίποτε άλλο, αφού τα πάντα είναι αλήθεια την οποία αγνοούμε.  

Όταν πιέζεις ένα φουσκωμένο μπαλόνι, πετάγεται πότε ένα «βυζί» από δω, και πότε ένα άλλο από εκεί, έτσι χάνεται η ομοιομορφία. Οι άνθρωποι καθημερινά νομίζουν ότι αγγίζουν και κατέχουν την αλήθεια… αλλά στην ουσία, κοπανάνε τον αέρα!!!

Ας θυμηθούμε μαζί τους προγόνους μας τι έχουν να μας πουν μέσα από τον λόγο για τον Νόμο της Εντροπίας;

Ο Ηράκλειτος ο φωτεινός: α) Ο άνθρωπος δεν είναι λογικό ον· το μόνο λογικό είναι το περιβάλλον του. β) Τούτον τον Κόσμο μήτε θεός μήτε άνθρωπος τον έφτιαξε, ήταν, είναι και θα είναι, αέναο πυρ που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο.

Διογένης ο Κυνικός: Μια μέρα έμπαινε στο θέατρο ενώ οι άλλοι έβγαιναν. Τον ρώτησαν γιατί κινείσαι αντίθετα; Σε αυτό εξασκούμαι, όλη μου τη ζωή!

Αντισθένης ο πρώτος των Κυνικών: Όταν ρωτήθηκε, ποιο είναι το πιο αναγκαίο πράγμα στον άνθρωπο, απάντησε: Εκείνο που μας ξεμαθαίνει απ’ ό,τι μάθαμε!

Πολύβιος Δημητρακόπουλος: Ο Κόσμος φτιάχνει τους σοφούς, και όχι οι σοφοί τον Κόσμο.

Το μικρό άρθρο που μόλις διαβάσατε δεν αποσκοπεί να σας κάνει σοφούς, αλλά να επισημάνει ότι υπάρχει μια ανώτερη γνώση, που ενώ είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια, ως «Νόμος της Εντροπίας», σήμερα έχει μετατραπεί λεκτικά σε «Νόμο του Μέρφυ». Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο ότι σήμερα είναι βασικό εργαλείο των «φυσικών επιστημών», ενώ στην αρχαιότητα με την φράση «φυσική φθορά» ήταν κτήμα όλων των απλών ανθρώπων.

Η σημερινή ψευδαίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι κυρίαρχος, τελικά θα τον καταστρέψει! Δεν χρειάζεται να αναλύσω το ζοφερό σήμερα και να σας χαλάσω την διάθεση, όποιος κατανοήσει την αλήθεια των γεγονότων μέσα από τον Νόμο της Εντροπίας, θα δει καθαρά το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας.

 

@hellenicpaedia.gr / Κωνσταντίνος Πάγκαλης / Ιστοριοδίφης / Βόλος 2021