Εθελοντική ερευνητική ομάδα υποψήφια για NOBEL

Ελληνικά

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι Ελληνική ομάδα επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες, Δρ. Αθανάσιος Στάβερης-Πολυκαλάς (Πυρηνικός φυσικός), Νικόλαος Γουλόπουλος (φυσιοδίφης), Θεόδωρος Στάβερης-Πολυκαλάς (επιστημονικός συνεργάτης – μεταπτυχιακό ιατρική φυσική),  Βασιλική Κουρουγεωργάκη (μεταφράσεις-γραφιστικά), Σωτήρης Καρακίτσιος (βίντεο-animation) και άλλοι) προτάθηκε από Ελληνίδα καθηγήτρια του Παν. Πατρών και  άλλες ομάδες ως υποψήφια για το βραβείο NOBEL ειρήνης, το 2018.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ερευνητική ομάδα, απευθύνθηκε σε πανεπιστημιακούς δασκάλους, όχι για να προωθηθεί στη Νορβηγική επιτροπή, αλλά να τους ενημερώσει για την επιστημονική τους μελέτη. Αποτελεί ευτύχημα ότι μια  καθηγήτρια (και άλλες ομάδες του εξωτερικού), τους εμπιστεύθηκε, η οποία χωρίς να ερωτήσει τους ενδιαφερόμενους το προώθησε στην Νορβηγική ακαδημία. Η πρόταση για την βράβευση, εξέπληξε και τους ίδιους, γιατί δεν συνοδεύεται από Κρατική υποστήριξη, τών ή τού υποψηφίου/φίας.

Η άκρως τιμητική αυτή διάκριση, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν στοχεύει αυτώ καθ’ εαυτώ, στην κατάκτηση του βραβείου, αλλά στην προσπάθεια μέσα από τη μελέτη – πρόταση, να αξιοποιηθεί το Ελληνικό επιστημονικό προσωπικό ώστε να παρασύρει τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες. Με απλά λόγια να ξεκινήσει να κινείται η αδρανής – παθητική εσωστρέφεια που έχει καταλάβει τους νέους επιστήμονες, με αποτέλεσμα να στρέφονται στις ξένες αγορές εργασίας, ενώ η «Ελλάδα», μπορεί γίνει κέντρο αξιοποιήσεως των Ελλήνων επιστημόνων.

Έφτασε ο «καιρός» να συνειδητοποιηθεί απ’ όλους και ειδικά από τους κυβερνώντες και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους ότι πρέπει να αποδεχτούν τις ικανότητες των νέων Ελλήνων επιστημόνων, και να μη τους δημιουργούν εμπόδια στην πορεία τους προς την «νέα» εποχή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος τους είναι «υπερπολύτιμος», αλλά πατρικός, φιλικός, συμβουλευτικός και όχι ηγετικός, αφού οι μαθητές τούς έχουν ξεπεράσει, βασιζόμενοι στη διδασκαλία τους, τα παλιά πρότυπα ακολουθώντας τη φυσική ροή της εξέλιξης, συμπληρώνουν καθημερινά τις παλιές βιβλιογραφίες με νέα άγνωστα στοιχεία γι’ αυτούς. Ζητούμε σεβασμό απ’ τους δασκάλους, αν θέλουν και οι νέοι να τους σεβαστούν ως δασκάλους. Ο τρόπος αυτός δεν είναι δύσκολος αν γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ «έδρας» και «θρανίου». Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος, και δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος.  

Η ξερή και χωρίς ουσία λέξη «ανάκαμψη», είναι δυνατόν να περάσει από τη αδράνεια των γραφειοκρατικών συζητήσεων στο επίπεδο της υλοποιήσεως, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας σε επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, αρκεί να εμπιστευτούμε τους νέους. 

Η ανωτέρω ομάδα εργάζεται εθελοντικά από το 2011 για την  ενημέρωση του  κόσμου, από τους κινδύνους και την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων διαστημικού καιρού και ιδιαίτερα για τις ισχυρές ηλιακές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον πολιτισμό μας, δηλαδή στην καταστροφή του πλανήτη.

Οι ίδιοι μας ανάφεραν: μέσω συνεχούς μελέτης, ενημέρωσης του κοινού και επιστολών σε επιστημονικούς και κυβερνητικούς φορείς, σε διεθνές επίπεδο δεν αρκεστήκαμε μόνο στις διαπιστώσεις, αλλά αναδείξαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τον κίνδυνο, δεν μείναμε στο θεωρητικό επίπεδο αλλά τους προτείναμε και μεθόδους  προστασίας από τα ακραία αυτά φαινόμενα.

Η δουλειά μας μόλις έχει αρχίσει, η εξαιρετικά τιμητική πρόταση για την υποψηφιότητα βραβείων NOBEL, μας αναγκάζει να συνεχίσουμε με περισσότερη ορμή την έρευνά μας, σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό αλλά και σε καθαρά επιστημονικό.

Η ελπίδα μας είναι, να πετύχουμε παγκόσμια συνεργασία όλων των διαστημικών κέντρων με ενημέρωση των πολιτών και υπό την εποπτεία της παγκόσμιας κοινωνίας. Ευχόμαστε  η ομάδα μας να μεγαλώσει, με όλες τις ειδικότητες, με ανθρώπους που έχουν δίψα για μάθηση.

 

www.hellenicpaedia.gr